Fotbalul și apărarea națională!

Să nu folosim termeni cazoni, greu de acceptat de tot mai mulți, mai ales în an electoral, cu o populație din ce în ce mai sensibilă la ideea de a fi “obligată să facă armata”.

Să trecem la fotbal, pentru că aici tot românul se vrea un mic antrenor. Cei mai buni dintre ei și-au cumpărat echipa lor.
Așadar, ai un club în Liga a treia și antrenorul îți spune ca este posibil să ai un meci tare, unul cu Real Madrid. Meciul ar putea să-l hotărască alții, tu nu îl dorești, ești doar echipa parteneră a Barsei din liga a treia și ai prietenii tăi în fotbalul mare.

Se oferă unii de la Barsa să îți trimită niște jucători. Dar nu sunt permanenți, nu știi cât vor sta. Mai împrumuți, mai cumperi echipament, dar tot ai ciorapi și chiloți găuriți, unii de culoarea celor de la Real, nu de la Barsa. Cu ghetele stai mai bine, ți le faci singur. Nu ai nici mingi de antrenament, doar niște beșici roase, și alea doar pentru echipa de bază. De fapt, nu chiar pentru toți, ca ăia împrumutați sunt cu mingile lor, mai bune.

Te duci la prietenul tău de la Berlin și îi ceri câțiva a titulari permanenți, poate de la Bayern, dar ăla nu prea poate să îți dea.
Vin unii din galerie și se bat să îți rezolve problemele: soluția e rezerva, fă selecție pentru rezerviști, dă-le bani, casă și masă. La o adică, intră și ei în teren, cei mai vechi din galerie, foști jucători titulari în echipa ta în urmă cu vreo 15-20 de ani, că doar știu cum arată o minge (pușca?). Pot fi și ei rezerve, au și legitimații.

Și meciul se apropie, primești o notificare. Ar putea să fie la anul, sau niciodată. Nu vrem acest meci, dar dacă ăia vin și câștigă, ar putea să păstreze terenul, l-ar putea împărți cu alții sau ne-ar face echipă lor de liga a patra.

Trebuie să trimiți lista cu titularii, dar tu ai cam jumătate, șase jucători profesioniști. Cei de la Barsa îți comunică să nu îi treci la titulari, ei pot să fie rezerve.
Ce poți să faci? Dacă nu ai toți jucătorii, pierzi fără să înceapă jocul. Dacă bagi rezervele, trebuie să plătești folosirea jucăriilor străini cu banii celor din echipa de bază a Barsei! Nu ai banii, riști cu rezerviștii tăi. Aia care ar fi trebuit să intre când adversarul ar fi fost obosit, poate chiar învins din cauza golurilor deja date de titularii tăi profesioniști. Și nici echipament nu ai să le dai, iar unii nici nu ar ști să-l îmbrace.

Concluzia: o echipă puternică se bazează pe titulari profesioniști, bine pregătiți.

Rezerva este necesară, ar fi bine să știe mai mult decât să dea cu piciorul în minge (sau să tragă cu pușca!), jucătorii buni costă, iar menținerea lor în formă costă și ea. Dar asigură-te mai întâi ca ai toți titularii!

Cu apărarea națională e cam la fel, dar nu pot să spun mai mult, decât celor care chiar vor să facă ceva, nu celor care vor să demită antrenorul pentru ca le-a spus ca nu are jucători!
Apropo, de ce s-or fi milogit la Berlin pentru prezența militară permanentă și la Washington pentru ca SUA să aibă o Strategie pentru Marea Neagră? Daca nu au înțeles, ii pot lamuri.
Unii din galerie sunt supărați ca ar fi trebuit sa afle despre situația echipei de la Președintele Clubului. Dar încă nu s-a refăcut după vizitele oficiale foarte lungi, pentru ca nu are concediu. Iar antrenorul i-ar fi spus la o ședință de Club, dar de când e Președinte parcă a ținut doar vreo șase-șapte, unele chiar de îndată, de urgență, peste două luni de la anunțare!

E nasol să îți spună cineva adevărul. Ar trebui să fie oficial. Alții au spus oficial, iar acum sunt acuzați ca au tăcut!

Minora diferența între fotbal și apărarea națională este ca la fotbal riști să te accidentezi, poți să primești gol, poți chiar să pierzi meciul. La război se moare, se poate pierde independența, sau chiar o parte din teritoriul național.
E adevărat, războiul e mai puțin probabil decât un meci al unei echipe de liga a treia cu Real Madrid!

Pentru cei care au înțeles (sau au vrut să înțeleagă) ca este o problemă doar cu rezerva, vă lămuresc când aveți timp cum e cu titularii!

Știu, voi fi înjurat de la galerie!

PS. Clubul a avut mai mulți proprietari, președinți sau directori tehnici. Niciunuia nu i-a plăcut antrenorul care le-a cerut bani să facă echipă de fotbal adevărată. Toți au vrut doar să primească onorul și majorete!

Publicat de Ștefan Dănilă

Adaptabil la situații neprevăzute, cu o experiență în conducere la nivel înalt, optimist realist, critic la lucrul prost făcut

2 gânduri despre „Fotbalul și apărarea națională!

  1. Vă salut domnule General,

    excelent comentariul dvs și foarte revelator. Foarte bună comparația. Problema este asta și cred că de-aici pleacă toate: de ce ai muri să-ți păstrezi statutul de echipă de liga a III-a? 

    Poate dacă am fi aspirat să fim măcar de liga a II-a, oamenii ar fi motivați să se zbată. Dar așa?

    Toate cele bune și felicitări!

    Apreciază

Lasă un comentariu