Ștefan Dănilă, general (r)

Am deschis acest blog în perioada COVID-19, pandemia care a lovit omenirea, într-un mod inexplicabil de puternic, în ciuda avertismentelor lansate cu mulți ani în urmă, a posibilităților de comunicare la nivel global și a instituțiilor internaționale cu competențe în domeniul medical, în special Organizația Mondială pentru Sănătate (WHO – știu că pare o glumă!).

Deoarece este un început, vor fi unele greșeli, formatul se va mai modifica, dar scopul meu este de a spijini cu idei pe cei care trebuie să ia decizii, de a avertiza atunci când ceva este greșit sau greu de înțeles, folosind experiența pe care am acumulat-o în cariera militară. Pentru cârcotași, pentru cei care ar putea să se întrebe de ce nu mă implic direct în acțiune, le voi spune că aș face-o oricând, dacă va fi nevoie de mine. în rest, fiecare își face echipa așa cum dorește, conform nevoilor și exigențelor proprii.

Pentru cei care nu mă cunosc, veți găsi câteva date despre mine pe această pagină. Pentru cei care nu mai au nevoie de prezentare, puteți trece direct la paginile următoare.

Nu ezitați să vă transmiteți comentariile și ideile, așa cum considerați că ați putea contribui la scopul pe care eu vi-l propun. Nu am o soluție, dar caut și promovez idei pentru a contribui la construcția unei Românii moderne.

  • scrieți-mi propunerile, ideile cu care sunteți sau nu sunteți de acord
  • veniți cu idei proprii, care pot îmbunătăți un proiect

Fiecare putem contribui cu ceva, putem să ieșim din pandemie mai slabi sau mai puternici decât alții. Depinde de noi cum ne vom poziționa în competiția sau competițiile dure care vor urma.

Despre mine:

Am absolvit Liceul Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în 1983, apoi am optat și am fost admis la cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu” din Boboc – secția naviganți, pe care am absolvit-o în anul 1987, cu gradul de locotenent și brevetul de pilot militar.

Am fost repartizat la Regimentul 91 Aviație de Vânătoare, Deveselu, pe funcția de pilot șef la escadrila I, avându-l comandant pe maiorul Ștefan Varia, cu care m-am reîntâlnit în 1990 la Centrul de Trecere pe Avionul Supersonic de la Bacău. După absolvirea cursului de comandanți de escadrilă, în 1995, am obținut prin concurs funcția de comandant de patrulă.

În 1996 am fost selecționat pentru a zbura MiG-21 LanceR. Mai întâi, a fost necesar un curs de engleză, deoarece instructorii cu care urma să facem trecerea erau israelieni, iar majoritatea celor din prima grupă nu știam această limbă. Apoi a urmat cursul teoretic, în urma căruia am devenit instructor la simulator și la echipamentele de pregătire și analiză a misiunii. Echipamente noi, o altă filosofie a zborului și a misiunilor de luptă, muncă multă, dar deosebit de plăcută, chiar dacă până la zbor au fost necesare noi instrucțiuni, pe care le-am redactat pe nou-descoperitele calculatoare ale stațiilor de pregătire a misiunii.

O nouă mentalitate s-a construit atunci, iar importanța schimbării tehnicii sau modernizarea acesteia a avut un rol decisiv. Nouă, celor din prima grupă de LanceR și instructorilor noștri, din preserie, ni s-a deschis drumul către exercițiile multinaționale, în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP), în care intrasem de curând. Au apărut și participările la expoziții și exerciții în afara țării, cu deplasarea pe căi aeriene, o aventură ne-mai-încercată până atunci, de noi, cei de la Bacău.

În același timp am avut provocarea unui examen la Academia de Înalte Studii Militare. În urma examenului, care a fost și un concurs, cu o competiție destul mare, între 1998-2000 am urmat cursurile Facultății Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare. La absolvire am fost repartizat la Grupul 95 Vânătoare, Bacău, ca ofițer I în Biroul Operații. În 2001 am fost numit comandant de escadrilă la același Grup, care devenise parte a Bazei 95 Aeriană, iar în 2005 am fost împuternicit comandant al Grupului.

Am revenit la AISM în 2005, pentru „Cursul postuniversitar de perfecționare în conducerea marilor unități operative din Forțele Aeriene”, în cadrul Colegiului de Război, după care am fost numit șef al secției Metodica Instruirii în Zbor din Statul Major al Forțelor Aeriene.

Am pregătit și am participat la conducerea ROIAS-2006, am elaborat instrucțiuni și ordine pentru reglementarea activității de zbor, am coordonat pregătirea și evaluarea detașamentului „Baltica-2007”, am condus exerciții internaționale, am participat ca evaluator la evaluări NATO a Poliției Aeriene, la planificarea obiectivelor forței în cadrul procesului de planificare NATO, am participat și am condus echipe de negociere pentru NSIP. În 2007 am fost numit în echipa de evaluare a avioanelor de luptă moderne, am elaborat justificarea numărului minim necesar de avioane de luptă și am participat la evaluarea Gripen. Am elaborat un proiect de Concepție pentru trecerea pe avionul multirol, în care am prevăzut măsurile necesare pentru selecționarea personalului și pregătirea preliminară, pregătirea infrastructurii și alte măsuri conexe. Din păcate, documentul nu a fost considerat oportun de către conducerea de atunci a COAP și Instrucție și Doctrină din SMFA.

Am participat la investigarea unor catastrofelor aeriene din perioada 2006-2007.

În 2007 am fost admis la cursul cu tematica „Probleme actuale ale securității naționale”, în cadrul Colegiului Național de Apărare. În urma absolvirii acestui curs, am fost admis pentru selecția în vederea numirii pe funcția de comandant de Bază Aeriană. În aprilie 2008 am fost numit comandant al Bazei 95 Aeriană.

În septembrie 2008 am fost mutat la ordin pe funcția de comandant al Bazei 90 Transport Aerian. Deoarece noua unitate nu avea în dotare avioane de luptă, am fost nevoit să închei cariera de pilot de luptă și să mă recalific, ca pilot de transport pe avionul C-130. Funcția de comandă mi-a impus să mă limitez la calificarea de copilot. Am participat la mai multe misiuni de transport în și din Afganistan, atât în calitate de comandant de aeronavă, cât și copilot, atunci când am atins nivelul de pregătire necesar.

În anul 2009, am obținut, titlul academic de „Doctor în Științe Militare” la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, cu lucrarea „Securitatea aeriană în contextul globalizării”, avându-l ca îndrumător pe generalul de flotilă aeriană Florin Râpan.

În aprilie 2008, atunci când am fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene din Bacău, am primit drapelul de luptă al marii unități de aviație, din partea șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Constantin Croitoru. În cuvântul exprimat cu ocazia preluării comenzii, am precizat obiectivele pe care le voi urmări în noua funcție:

În urmă cu trei ani, când am părăsit baza pentru a mă pregăti la eșalonul superior, am spus că mă voi întoarce pe o funcție mai mare, ceea ce s-a și întâmplat. Îmi propun să mențin unitatea la standardul pe care îl are, Baza de la Bacău fiind una dintre cele mai bune din țară.”[1]

La data de 25 octombrie 2009 am fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană. În septembrie 2010 am fost anunțat că voi fi mutat la Statul major general, iar în data de 1 octombrie am fost numit în funcția de locțiitor al șefului Statului Major General. La 1 decembrie 2010, am fost avansat la gradul de general maior.

La data de 27 decembrie 2010 am preluat de la amiralul Gheorghe Marin, Drapelul de luptă și funcția de șef al Statului Major General. A fost o onoare deosebită, fiind primul general de aviație numit pe această funcție, ceea ce făcea responsabilitatea și mai mare.

Cu ocazia „Zilei Forțelor Aeriene”, la 20 iulie 2013 am fost avansat la gradul de general-locotenent, iar la 1 decembrie 2014 am primit gradul de general.

Funcția de șef al Statului Major General a fost cea mai mare provocare căreia a trebuit să îi fac față. Nu eram pregătit pentru aceasta funcție, deoarece nu mi-o dorisem, nu aveam experiența muncii într-o structură de nivel strategic, nu aveam niciun curs de conducere care să mă familiarizeze cu noile atribuții, eram destul de tânăr (doar 45 de ani), nu cunoșteam personalul din subordine, decât de trei luni, dar știam destul de multe despre evaluare, planificarea la nivel NATO, NSIP, standardizare, elaborare de acte normative, argumentarea solicitărilor de buget, deoarece le învățasem la Statul Major al Forțelor Aeriene, fiind implicat în ele.

Mai mult, în acea perioadă principala activitate din Forțele Armate era recalcularea pensiilor, ceea ce presupunea măsuri și eforturi ce nu mai fuseseră făcute niciodată. Dacă reducerea salariilor fusese acceptată mai ușor, în urma unor măsuri compensatorii, la pensii au fost multe probleme, cu rezolvări în care nu credeam, fiind convins că este o mare eroare ideea de contributivitate pentru militari. Am făcut tot posibilul pentru revenirea la vechea lege, care determinase multe cariere de militari.

Lipsurile din unități, generate de bugetul de criză alocat MApN, au fost atât de mari, încât în 2012 am fost nevoit să semnalez că nu avem fonduri nici pentru întreținerea tehnicii existente, ce ar fi trebuit demult schimbată.

În ce privește reprezentarea internațională, a trebuit să particip la primele Comitete militare ale NATO și UE la doar trei săptămâni de la preluarea funcției. Am avut șansa de a lucra cu o echipă de profesioniști, care m-a ajutat să înțeleg repede situația. Am fost ajutat de amiralul Jim Stavridis și de amiralul Giampaolo Di Paola să mă integrez rapid în „familia ChoDs-ilor”. Conferința Comitetului Militar al NATO pe care am organizat-o în septembrie 2012, la Sibiu, ne-a oferit oportunitatea de a reprezenta interesele României cu succes, precum și un statut respectat printre ceilalți membri. Am semnalat îngrijorarea României față de politica agresivă a Federației Ruse încă din 2103, iar evenimentele din Ucraina din 2014 au confirmat poziția noastră. Credibilitatea obținută ne-a ajutat să realizăm în timp foarte scurt planurile de contingență, care reprezintă cea mai mare garanție că Alianța este pregătită să ne apere, o unitate de integrare a Forțelor NATO care vor interveni (NFIU) și un comandament multinațional de nivel Divizie, care întăresc poziția României ca membru al Alianței. Am avut onoarea de a-mi depune însemnul propriu (coinul) la fundația Bazei SUA de la Deveselu, care este parte a Sistemului NATO antirachetă balistică.

Pe 5 ianuarie 2015 am predat funcția domnului general-locotenent Nicolae Ciucă.

După predarea funcției de șef al Statului Major general, am fost numit Consilier de Stat și șef al Departamentului Apărare la Cancelaria primului-ministru al României, iar din martie 2016 până la 26 iunie 2017 am fost consilierul militar al ministrului apărării naționale.

Am primit mai multe distincții și decorații, cele mai importante fiind ordinele naționale „Virtutea Aeronautică”, în grad de comandor și „Steaua României”, în grad de cavaler și apoi de ofițer. Am primit și Ordinul „Legiunea de Onoare”, în grad de ofițer , în 2012, din partea președintelui Franței, Nicolas Sarkozy, precum și Medalia „Consolidarea Frăției de Arme”, din partea președintelui republicii Moldova, Nicolae Timofti.


[1] Ziarul de Bacău, „Baza Aeriana 95 Bacau are un nou comandant”, accesat la 26 februarie 2017

Publicat de Ștefan Dănilă

Adaptabil la situații neprevăzute, cu o experiență în conducere la nivel înalt, optimist realist, critic la lucrul prost făcut

3 gânduri despre „Ștefan Dănilă, general (r)

  1. Succes! Să vedem cât de receptivi vor fi cei care au propuneri. Voi urmări cu interes dialogul lansat pe acest blog, mai ales pentru a vedea ce provocări lansează fostul șef al SMG, așa cum urmăresc provocările generalului american Stan McChrystal și aștept să fiți cel care pune primul pilon al unui Golden Gate Bridge in think tank-ul militar autohton.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: