COVID-19 – valul patru

Cele mai multe infectări, cei mai mulți decedați, fără locuri la ATI. Nu voi căuta vinovați, dar pot să îmi pun întrebări, mai ales că nu știu câtă încredere să mai am și în cine. Și cred că nu sunt singurul în situația aceasta.

Când mor oamenii, mai ales în număr mare, nu poți să nu te întrebi cine este vinovat. Mai ales după ce „pandemia a fost învinsă”. Dacă nu mai depindem de hazard, dacă „avem controlul”, dacă putem să mergem la golf, dacă putem face adunări de peste 1000 de persoane (UNTOLD și congres), atunci cum de mor peste 400 de oameni pe zi?

La apariția primelor cazuri în România, pe fondul unor situații critice în Italia și Spania, după ce se dăduse un diagnostic liniștitor de la Cotroceni – „o simplă  răceală”, după ce s-a cochetat cu alegerile anticipate, un guvern demis prin moțiune de cenzură a fost revalidat să conducă țara, în stare de urgență. Starea de urgență a fost decretată „de îndată”, adică după aproape o săptămână de la identificarea amenințării.

La creșterea semnificativă a numărului de infectări din toamna trecută, în timpul celui de-al doilea val, venit după alegeri, toate îngrijorările au dispărut, deoarece apăruse vaccinul, iar toate eforturile s-au direcționat către organizarea vaccinării. S-au luat multe măsuri restrictive, dar mult mai puține față de primul val, poate că au plecat mai puțini la cules sparanghel. Dar nu a mai fost necesară starea de urgență, armata nu a mai ieșit pe stradă. Totuși armata a primit controlul vaccinării. Iar asta a generat cazuri de abuz, de vaccinare peste rând a unor membri de familie ai unor militari cu funcții înalte. Au fost aspru pedepsiți, aproape la fel de aspru ca cel care a furat din fondurile operative al informațiilor pentru apărare. (De fapt, contextul pandemiei a făcut ca acest caz deosebit de grav să fie mușamalizat din mod dubios, de la cel mai înalt nivel.)

La sfârșitul primăverii, entuziasmul a cuprins întreaga țară, ca urmare a mesajelor optimiste primite de la Președinte și de la Prim-ministru. După un an de școală la fără frecvență, un an în care educația a fost pusă în cui, s-a făcut mare eveniment și s-a tăiat panglica „României educate”. Decizii și indecizii succesive au făcut ca anul școlar prelungit printr-un ordin să nu se mai prelungească. Și pentru că optimismul era peste tot, de la Vama Veche până în Teneriffe, după vacanța binemeritată, anul școlar a început la 13 septembrie, nu mai devreme cu o săptămână sau două, precum în alte state, pentru că noi nu mai eram atât de îngrijorați și aveam deja „România educată”.

Festivaluri care fuseseră amânate au fost organizate în regim de urgență, chiar mai repede decât „de îndată”. Au fost luate toate măsurile pentru ca oamenii să se simtă în siguranță, a fost dusă chiar și armata acolo, de data asta pentru spectacol. Totul a fost o reușită, putea să urmeze congresul, sub înaltul patronaj.

Incendiile produse în cel puțin două mari spitale nu au generat prea multe îngrijorări, justiția a preluat cercetarea cauzelor, pe care le va prezenta tot „de îndată”, sau chiar puțin mai târziu.

În tot acest timp, conspirațiile și campaniile antiumanitare (anti-vaccin, anti ordine, anti democrație, anti orice) au proliferat. După ce ne-a devoalat „ce conține vaccinul” prim-ministrul s-a ocupat de propria sa bătălie pentru conducerea partidului, puternic sprijinit (impulsionat?) de către Președinte. Cea mai proastă campanie pentru vaccinare a avut efectul pe măsura calității sale, nu a fondurilor alocate. La „succesul” guvernului s-a adăugat și „sprijinul” mult preasfințit al Bisericii Ortodoxe Române, inexplicabil de retrogradă, chiar dacă are televiziune proprie, cont de Facebook și site-uri de internet. Lider de audiență națională a devenit senatoarea Șoșoacă, o persoană periculoasă pentru mesajele sale, dar nesancționată de nimeni din cauza fricii generată de incompetență.

Deoarece că „guvernul meu” ar fi trebuit să fie „doar al meu”, partenerii incomozi au fost forțați să se retragă. Și pentru că nu au înțeles cine este Stăpânul, li s-a mai dat o lecție, să vadă cât de mici sunt. Nu contează că în acest timp venise valul patru, numărul de infectări depășise tot ce se înregistrase până acum. Pentru că au îndrăznit să dea jos „guvernul doar al meu”, parlamentarii vor fi pedepsiți cu toții. Iar dacă nu vor „premierul meu”, vor primi cartonașul galben al anticipatelor. Vor vedea că dizolvarea Parlamentului stă în aceeași semnătură, așa cum vrea El.

Am citit despre dictaturi, am trăit una, dar nu credeam că vom trăi vremuri în care vom fi blocați în plină democrație de voința unei persoane care nu are nicio intenție de a face bine cetățenilor țării. Cu toate că Președintele a asumat două strategii de apărare a țării în care își depășea atribuțiile, tocmai în numele apărării cetățeanului.

Îngrijorat de numărul celor decedați, au fost convocați responsabilii din guvern (cele demis/interimar), adică „autoritățile care nu și-au făcut treaba” să stabilească măsuri urgente. De urgență, dar puțin mai încolo, „de îndată”. Cel mai important este să rămână aceleași autorități, „premierul meu” și „guvernul doar al meu”.

Aș putea admira stânirea de sine și înțelepciunea de a nu lua decizii pripite, totul este bine cumpănit și „bine-făcut”. Am totuși o tresărire și răsuflu ușurat că suntem în NATO, iar posibilitatea unui conflict în care să fim implicați este foarte mică. Deocamdată, Președintele este fascinat de puterea de a numi premieri sau „candidați la funcțai de premier”. Îi dă o senzație de „tare-n pix”, mai plăcută chiar decît decernarea unor premii internaționale. Cred că este Președintele cu cei mai muți prim-miniștri desemnați.

În acest timp, românii se grupează în jurul unor demenți, oameni iresponsabili, care nu sunt sancționați în niciun fel, deoarece sunt parlamentari sau au studii de drept care mobilizează oamenii la nerespectarea măsurilor care i-ar proteja pe ei și pe cei apropiați.

Noi, cei vaccinați, circulăm liber, pe bază de certificat, luăm și dăm virusul fără nicio remușcare, pentru că noi am fost corecți, ne-am vaccinat. Cu toate riscurile pe care ni le-au semnalat prietenii noștri anti-vacciniști.

Spitalele sunt supraaglomerate, personalul medical este epuizat, dar guvernul continuă să dea concedii medicale plătite de către stat (prin Casa de Asigurări de Sănătate) celor care stau acasă carantinați, pentru că au fost în contact cu cineva infectat și nu este vaccinat. Aceste concedii medicale plătite de 14, 10 sau 5 zile ar trebui să fie asumate de către cei care nu s-au vaccinat, să își asume concedii fără plată în cazul suspiciunii de infectare. Cei bolnavi trebuie să aibă tratament egal, vaccinat sau nevaccinat, întrucât și vaccinații pot să se îmbolnăvească.

Cinism din partea tuturor, de la Președinte la șoșoci. Așa a ajuns valul patru o catastrofă pentru poporul român.

Publicat de Ștefan Dănilă

Adaptabil la situații neprevăzute, cu o experiență în conducere la nivel înalt, optimist realist, critic la lucrul prost făcut

Un gând despre „COVID-19 – valul patru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: