Alegerile și COVID-ul. Circul va lua sfârșit, sănătatea și pâinea sunt încă în pericol

Evenimentul cel mai important la nivel mondial tocmai s-a consumat, deși încă nu sunt toți convinși de rezultat. Rezultatele oficiale vor fi comunicate de către Curtea Supremă, iar atunci poate vor fi acceptate. De fapt ceea ce era așteptat s-a întâmplat, schimbarea a venit, conform dorinței unei majorități contestate, încă. După entuziasmul și efervescența specifice campaniilor electorale americane, marcate de o devastatoare răspândire a unei epidemii încă prea puțin conștientizată, după ce am urmărit aproape patru zile aproape același tablou al unor rezultate înghețate la 253 versus 213, pe canalul de știri cel mai urmărit în lume, ne întoarcem la realitatea zilei de azi și nesiguranța zilei de mâine. Au rămas zvonurile despre conspirații și noi ordini mondiale, despre „marele salvator” și „marele rău mondial”.

Am fost și rămân unul dintre admiratorii omului de spectacol Donald Trump, dar rolul de lider mondial este prea periculos pentru el. S-a văzut aceasta de la primul summit al NATO la care a participat, de la primele tratate internaționale denunțate cu mult prea mare ușurință, după ani de negocieri și compromisuri. Republicanii probabil că vor înțelege diferența dintre regretatul onorabil senator McCain și năbădăiosul Trump. Învingătorul alegerilor nu are timp să își sărbătorească victoria, care nu este umbrită doar de incapacitatea fostului președinte de a recunoaște înfrângerea. Criza își va arăta tot mai multe fețe, de la sănătate, la subzistență, cu modificări majore în comportamentul social, dincolo de orice frontieră.

Atenția fiecăruia se va muta pe realitatea apropiată, din ce în ce mai mult. La știrile de pe posturile naționale, la numerele (unii spun cifrele, deși nu mai sunt demult cifre) celor infectați, decedați sau internați la ATI. Vom vedea tot mai multe cazuri disperate, dar vor continua demonstrațiile de revoltă ale celor care nu vor să accepte măsurile, guvernul sau un partid anume sau pur și simplu și-au pierdut serviciul din cauza acestor măsuri. Măsurile economico-financiare luate până în prezent ar putea să fie insuficiente. Sprijinul statului (la fel ca în toate statele lumii afectate de pandemie) ar putea să fie tot mai dificil de realizat, chiar dacă s-ar îndatora pentru următorii o sută de ani. Revenirea la viața normală ar presupune existența de protocoale de tratament validate pentru cât mai multe stadii ale bolii, cu medicamente suficiente și eficace, eventual cu vaccinuri adaptate tulpinilor de virusuri din fiecare zonă/perioadă de timp.

De la spectacolul american, timp de patru săptămâni vom avea spectacolul național al promisiunilor, contestațiilor, acuzațiilor și chiar invectivelor cu care deja ne-am obișnuit. Școlile au fost închise pentru educație, se recomandă munca de la distanță, educația se face online, dar suntem chemați să stăm la cozi descurajante, să ne punem în pericol sănătatea pentru că, în mod paradoxal, votul nu poate fi organizat la distanță.

Ne-am trezit în plină carantină, într-o stare de urgență nedeclarată oficial, dar instituită de fapt, cu măsuri imediate și foarte ferme aplicate după patru zile de la anunțarea lor. După două pelerinaje, mai mult sau mai puțin controlate, încă foarte mulți se înșiră la al treilea, chiar acum, când toate școlile au fost închise, și circulația noaptea a fost restricționată. Dacă Sfântul Nectarie nu a reușit minunea de a da judecata limpede pentru a evita mulțimile (risc crescut de infectare), atunci mai există speranța unei vindecări pentru cei care au reușit să se apropie de moaștele sale.

Durerea, bolile, sărăcia au adus deznădejdea la mult prea mulți, credința a rămas ultima speranță. Dar pelerinajele se vor sfârși, oamenii se vor întoarce acasă, la grijile și nevoile lor. Pentru mulți speranța nu va ține prea mult, disperarea îi va lua locul. În plină campanie electorală, spectacolele (de orice fel!) s-au încheiat sau nu mai sunt posibile. Magazinele rămân deschise, cel puțin cele pentru bunuri esențiale. Dar bonurile de masă, banii din borcan sau conturile din bancă sunt din ce în ce mai puține, iar prețurile cresc (aproape neobservate). Promisiunile electorale virtuale sunt greu de perceput atunci când nevoile materiale sunt tot mai mari. Din ce în ce mai multe companii își reduc activitatea sau și-o închid.

Alegerile vor fi marcate de dorința de schimbare a guvernului, ca o soluție care nu se mai poate discuta. Acum totul este blocat. Cei care au avut puterea anul trecut au cedat-o, pentru a-și rezolva disputa pentru putere la nivel intern. Amenințarea pandemiei i-a determinat să paseze răspunderea unui guvern pe care abia îl dăduseră jos, într-un joc politic în care ar fi riscat prea mult într-un context nefavorabil al distribuirii puterii executive. Neputința, oportunismul sau trădările la nivel individual au revopsit culorile tabloului politic la nivelul actualului Parlament, ba chiar și puterea la nivel local. Noii primari, mult prea mulți aceiași, au preluat conducerea și s-au lovit de problemele descentralizării responsabilității în condițiile distribuției centralizate a resurselor tot mai necesare.

O soluție pentru o schimbare reală ar fi asumarea riscului de a pune ștampila doar pe cel sau cea care nu a mai fost niciodată parlamentar sau în vreun cerc de putere. Cu excepția celor care au dovedit că și-au meritat încrederea (pentru cei care cunosc astfel de cazuri!). Apoi va veni așteptarea nominalizării unui premier. Cât de îndată, vom vedea. Bugetul pentru anul viitor nu a fost aprobat încă, nici nu este foarte clar care ar fi strategiile (alternative?) pentru trecerea prin criză, dar nu e chiar așa un capăt de țară deoarece sărbătorile de iarnă vor trece aproape neobservate anul acesta. Doar dacă nu se va crea o nouă psihoză a brazilor de Crăciun pentru a genera noi aglomerări periculoase la sfârșit de an.

Criza își va arăta colții cât de curând, poate chiar înainte ca noul președinte american să depună jurământul. Perioada de tranziție, a schimbului de putere se poate dovedi mult prea lungă în plină pandemie, în plină criză multilaterală. Criza sistemelor de sănătate va fi tot mai vizibilă în următoarele zile, în special în Europa și în SUA. Măsurile de restricționare a activității sociale pentru a stopa creșterea răspândirii virusului vor afecta activitatea economică, cu mult mai mult ca în primăvară. Unele state probabil că și-au luat măsuri pentru crearea de stocuri alimentare și de produse de primă necesitate și foarte probabil vor raționaliza distribuirea lor. Acestea ar putea să fie în avantaj, dar mișcările de revoltă care pot fi generate de deznădejde pot să inflameze întreaga lume democratică în foarte puțin timp, dacă vor apărea în capitalele cele mai populare.

Publicat de Ștefan Dănilă

Adaptabil la situații neprevăzute, cu o experiență în conducere la nivel înalt, optimist realist, critic la lucrul prost făcut

Un gând despre „Alegerile și COVID-ul. Circul va lua sfârșit, sănătatea și pâinea sunt încă în pericol

  1. Felicitări pentru post. Un mandat cu multe provocări in SUA pentru Biden-Harris. Cred că greutatea va sta mai mult pe umerii lui Harris, cu o dublă presiune: probabilitatea unei candidaturi la următorul scrutin și așteptările populației. Cât privește România, organizarea votului la distanță nu este o posibilitate, din păcate. Nu există un climat corespunzător de coeziune și încredere în jurul administrației, iar cauzele stau într-un singur loc: politicienii. Probabil, similar cu Paștele, polițiștii vor veni pe la case-a colinda.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: