Lecții învățate. (2) Războiul

Războiul altora poate fi util pentru a stabili propriile reguli, dar dacă războiul lor nu poate să semene cu al nostru?

Așa cum spuneam, conceptul de „lecții învățate” este tot mai frecvent în discursul public. Vorbeam despre „lecții învățate” ca urmare a experienței proprii, dar să nu uităm că „înțeleptul învață din greșelile celorlalți”. Așadar, am putea să învățăm câte ceva din ce se întâmplă în apropierea noastră? Cum transformăm informațiile despre războiul din vecinătate în adevărate „lecții învățate”? Am putea să elaborăm false lecții învățate? Cât de periculoase sunt acestea?

Ce se întâmplă în Ucraina:

Unul dintre statele foste sovietice care constituiau nucleul noului bloc constituit de Rusia împotriva NATO, a defectat, a ales să treacă de partea inamicului. Când s-a produs declicul?

În 2013 avea loc un exercițiu militar complex, Zapad-13, la care participau trei state: Federația Rusă, Belarus și Ucraina. Generalul Gherasimov i-a invitat ca „distinși oaspeți” pe Chairmanul Comitetului Militar NATO, comandantul forțelor aliate din Europa – SACEUR, precum și pe câțiva șefi ai apărării din statele membre NATO. Acest eveniment a fost considerat unul de maximă deschidere din partea Federației Ruse de către Comitetul Militar în cadrul unui format NATO-Rusia, anul 2013 fiind cel mai bogat în activități comune de la constituirea parteneriatului. Generalul Gherasimov avea loc la masă ca un membru al Alianței, spre deosebire de formatul NATO-Ucraina, la care șeful Statului Major General al Ucrainei era poziționat lângă Chairman, pe locul invitaților.

Distinșii invitați din NATO au fost primiți cu protocolul cel mai înalt la nivel militar, s-a discutat, s-a glumit, au fost transmise felicitări și mulțumiri. Un singur subiect a fost neglijat sau evitat cu delicatețe, denumirea exercițiului: Reacția comună împotriva agresiunii NATO. Pentru că era un pas către deschidere, probabil că a fost considerat un subiect care trebuie evitat. În acest context, solicitarea din septembrie 2013 de a considera Federația Rusă o amenințare pentru Alianță a generat o puternică reacție de negare din partea mai multor colegi din CM.

În noiembrie 2013, pe timpul Președinției Lituaniei la Consiliul UE, președintele pro-rus Ianukovici a respins semnarea Acordului cu Uniunea Europeană, deși avusese o atitudine echivocă până atunci. Speranțele ucrainenilor pentru un parcurs european, pentru îmbunătățirea nivelului de trai și eradicarea corupției s-au văzut spulberate. Începând cu luna decembrie s-a dezvoltat mișcarea civică Euromaidan, care a reușit să răstoarne regimul Ianukovici în 22 februarie 2014.

Fuga președintelui pe fondul preluării puterii de către forțe pro occidentale a determinat o reacție violentă a Moscovei, surprinsă de noua revoluție. Siguranța dată de înfrângerea „revoluției portocalii” cu propriile arme, instalarea unei conduceri pro ruse în 2010, buna colaborare între Rusia și Ucraina din perioada 2010-2013 făceau un astfel de eveniment aproape improbabil. Surprins de instalarea noii conduceri în Ucraina, Putin a acționat pentru securizarea imediată a Flotei Mării Negre, staționate în Ucraina, conform unei înțelegeri bilaterale. Nu a mai contat nicio regulă a relațiilor internaționale, a mimat acțiuni democratice pentru declararea independenței și aderării Crimeei la Federația Rusă, pentru a se menține formal în prevederile Cartei ONU. A mizat pe același scenariu și în regiunile din Estul Ucrainei, care aveau o minoritate rusă considerabilă (peste 20%), dar a reușit doar constituirea unor autointitulate „republici” separatiste, Donetsk și Luhansk, cunoscute și ca regiunea Donbass. Pentru realizarea păcii în această zonă a Ucrainei au fost inițiate negocieri de pace, sub cupola OSCE, cu Franța și Germania ca moderatori, formatul Normandia, finalizate cu acordurile de la Minsk.

Alegerile din 2014 din Ucraina nu au adus o surpriză, curentul general pro occidental demonstrându-și forța și impunând prin forța votului pe președintele Poroșenko, ostil Rusiei. Reacția NATO, măsurile de reasigurare și descurajare au produs un efect, dar cea mai importantă a fost atitudinea ucrainenilor, manifestată prin vot, greu de acceptat de către Putin. Pierderea Ucrainei a fost și este de neconceput pentru Federația Rusă, nu doar pentru Putin, majoritatea opiniei publice ruse fiind de acord cu apartenența Ucrainei la același filon rus (nu slav!), iar „derapajul” a fost pus în sarcina SUA și a NATO, care sunt acuzate că au împins Ucraina spre confruntarea cu Rusia, transformând un stat artificial constituit de către sovietici într-un inamic, prin sprijinirea unei conduceri fasciste sau naziste. Aceste cuvinte au impact major în rândul opiniei publice ruse.

Din 2017, pentru a-și consolida identitatea națională (contestată de Moscova), Ucraina a adoptat câteva legi naționaliste, cu impact asupra minorităților. Minoritatea rusă a fost afectată în mod deosebit, deoarece limba rusă era utilizată pe întreg teritoriul Ucrainei ca o a doua limbă, chiar dacă nu era declarată în mod oficial. În iunie 2017, Parlamentul ucrainean a adoptat legea privind intenția de aderare la NATO, apoi, în septembrie 2017, Legea educației din Ucraina și Legea Funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat. Alegerile din 2019 nu au adus schimbarea sperată de Putin, chiar dacă președintele Zelensky avea un discurs mai ponderat față de contracandidatul său. În 2020 a fost adoptată legea popoarelor indigene, o lege care ar fi trebuit să repare legea educației, dar minoritatea română nu a fost inclusă în această lege. A urmat Strategia de Securitate a Ucrainei aprobată de președintele Zelensky în septembrie 2020, conform căreia securitatea Ucrainei se bazează pe parteneriatul cu NATO.

Reacția Rusiei a venit prin masarea de trupe la granița Ucrainei în martie-aprilie 2021, eveniment trecut mult prea ușor cu vederea pe fondul deciziei SUA de retragere din Afganistan. Apoi, în iunie 2021, Putin a publicat un articol care a amintit de Mein Kampf al lui Hitler, urmat de retragerea Rusiei din Acordul de la Minsk, în noiembrie și de scrisorile către NATO și SUA din 13-14 decembrie 2021. În noiembrie a fost transmis un avertisment Poloniei prin masarea de refugiați dinspre Belarus și masarea din nou de trupe la granița cu Ucraina începând cu decembrie 2021. Iminența unei invazii a fost avertizată de către serviciile de informații militare ale SUA, dar nu au fost luate măsuri de mobilizare de către Ucraina.

Pe 26 ianuarie 2022, SUA și NATO au răspuns solicitărilor Rusiei, dar Lavrov a considerat că nu sunt acceptabile aceste poziții. Putin a participat la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă din Beijing și a respectat promisiunea făcută lui Xi Jimping de a nu acționa înainte de finalizarea acestor jocuri. Pe 24 februarie, după sărbătorirea zilei Armatei Roșii, a fost declanșată „Operația militară specială pentru denazificarea și demilitarizarea Ucrainei”.

Modul de desfășurare a invaziei a fost descris și interpretat în diferite moduri, cu înțelegeri diferite privind doctrina militară și starea forțelor armate ruse. „Insuccesul” militar ar trebui văzut și ca rezultat al preocupării rușilor pentru starea finală dorită, adică „o Ucraină prietenă”, conform declarației lui Lavrov de la negocierile de pace din Antalya.

În paralel, în România a fost realizată în 2020 Analiza Strategică a Apărării, primul proces de acest fel, deși România a parcurs un drum destul de lung de aproximativ 10 ani, de la Parteneriatul pentru Pace, până la semnarea documentelor de aderare la NATO. Rezultatul acestei Analize este un proiect ambițios, vizionar, „Armata României 2040”, o continuare a programului „Armata 2024”.

Din această analiză a rezultat și necesitatea modificării legilor privind apărarea națională, un demers firesc, întrucât majoritatea acestor legi au fost elaborate anterior intrării în Alianță, modificate parțial pe timpul parcursului preaderare sau conjunctural, din diverse rațiuni politice, mai mult sau mai puțin argumentate. O soluție rapidă, dar care poate genera alte disfuncționalități este cea a unei legi care să includă modificări pentru toate legile vizate. Acest demers poate să inducă ideea de concept unitar, de consecvență. Pericolul acestei abordări îl reprezintă tratarea cu superficialitate a unei problematici deosebit de importante pentru securitatea națională. În acest fel există riscul generării de noi probleme, cu impact pe termen lung.

Războiul de la granițele noastre de nord și de est a venit cu noi probleme, neprevăzute în acte normative, iar guvernul trebuie să ia măsuri deosebite, dificile într-un cadru juridic de pace. Deoarece Starea de urgență abia a fost definită și reglementată ca urmare a pandemiei, iar starea de asediu și cea de război nu sunt aplicabile actualei realități, a apărut ideea combinării celor două inițiative, respectiv modificarea legilor apărării și definirea unei noi situații, „situația de criză”. Un exercițiu intelectual fabricat la nivelul unor experți mult prea puțin familiarizați cu elaborarea legilor, mai mult cu cea a actelor normative cu caracter militar, a generat un document controversat, care a fost imediat criticat de către opinia publică și chiar retractat de politicieni din arcul guvernamental.

Principala eroare în lansarea acestui proiect este evaluarea incorectă a situației. Deoarece efectele războiului din proximitate sunt percepute diferit, dar din ce în ce mai mult de către populația României, un act normativ din care să rezulte modificarea stilului de viață, chiar restrângerea unor drepturi trebuie făcută cu prudență și o comunicare foarte activă. Se adaugă și contextul ieșirii din Starea de alertă, adică tocmai atunci când se renunța la unele restricții destul de mult comentate și contestate.

Astfel, doar prin definirea unei alte situații, denumite „de criză” se induce ideea de noi restricții, de interdicții. Dacă la acestea se asociază cuvinte precum „mobilizare”, război”, „chemare în țară”, „Centru Militar de Comandă” sunt create deja premisele unei psihoze anti autoritate.

Dincolo de această reacție, să vedem cât de mult se subscrie acest proiect „lecțiilor învățate”.

În primul rând, vorbim despre experiența vecinilor noștri, nu a noastră, din fericire. Posibilitatea de a studia și adapta propriile legi în funcție de realitatea din teren, de situația la zi, în condițiile unei confruntări militare reale reprezintă o oportunitate, oricât de cinic ar suna. Generația noastră a avut șansa de a nu trăi un război, tehnica militară a cunoscut evoluții importante în ultimele decenii, operațiile militare au o arhitectură diferită funcție de cel care le aplică. Doctrina rusă este diferită de cea a oricărui stat NATO. Principala amenințare pentru securitatea României, ca urmare a acțiunilor acesteia din 2014 este Federația Rusă, iar aceasta este menționată și în actuala Strategie Națională de Apărare a Țării. Așadar, din analiza acțiunilor din Ucraina am putea deduce ce ar trebui să facem pentru a ne organiza apărarea națională.

Totuși, această abordare incumbă câteva erori procedurale. De aici și rezultatul, „false lecții învățate”. Un rezultat periculos, întrucât utilizează ca fapte reale, dar dintr-o perspectivă diferită de cea în care am putea fi noi, iar dacă ipoteza este viciată, atunci concluzia construită aparent logic va fi falsă. Pentru a nu fi o afirmație bazată pe o evaluare subiectivă, voi aduce câteva argumente, care nu se doresc nici exhaustive, dar nici imuabile.

În primul rând, Ucraina nu este în aceeași situație ca România. Nu este membru al UE și, mai ales, al NATO. În al doilea rând, România nu a fost în situația Ucrainei, adică parte a Uniunii Sovietice, în România nu s-a vorbit limba rusă ca limbă oficială de stat, nu există o minoritate etnică rusă semnificativă, nici măcar într-un județ din România. România are o politică foarte modernă și liberală față de minorități, respectarea drepturilor acestora fiind foarte strictă. Liderii politici sau militari din România nu au fost instruiți/educați la Moscova sau Leningrad.

Peste aceste nepotriviri, ar trebui să identificăm situațiile în care ar putea Federația Rusă să atace România, funcție de interesele, obiectivele sau posibilele pretexte. Rusia nu are (deocamdată) niciun conflict teritorial cu România, minoritatea rusă, deși redusă, este respectată în România și nu există conflicte locale între minoritate și majoritari, nici acolo unde minoritarii sunt majoritari. Faptul că România este stat NATO, cu o capacitate militară redusă, pentru a demonstra inconsistența NATO, ar putea fi cel mai plauzibil motiv. Ar mai putea fi invocat și vreun interes al Rusiei pe care România l-ar putea afecta prin vreo decizie, dar nu este cazul în acest moment, iar diplomația română știe să evite subiectele sensibile.

Pe de altă parte, România nu este stat „frate” cu Federația Rusă, așa încât o eventuală lovitură militară nu ar fi planificată cu aceeași grijă față de civili, nici utilizarea unei lovituri nucleare nu poate fi exclusă, întrucât nu există nicio temere privire condamnarea publică din partea propriei populații, așa cum există față de Ucraina, unde o lovitură nucleară este exclusă. Așadar, o posibilă invazie, nu ar avea nicio logică, dar lovituri de pedepsire a României sunt posibile.

Așadar, în logica celor de mai sus, ar trebui să ne pregătim pentru a contracara posibile lovituri, inclusiv nucleare, nu pentru o invazie, precum cea din Ucraina.

La ipotezele pe care eu le consider eronate, aș mai adăuga existența și persistența câtorva relicve ale comunismului în termeni, concepte, denumiri de instituții care afectează cadrul juridic care reglementează domeniul securității naționale.

În primul rând, „securitatea națională” este conceptul care ar trebui să acopere protecția statului (integritatea teritorială, independența, suveranitatea, unitatea și conducerea democratică), a principalelor sale valori, interese și obiective. Acesta ar trebui să implice politica externă/diplomația, cu principalii responsabili Președintele și MAE, informațiile de interes național, prin SIE, SRI, STS și apărarea națională, în responsabilitatea MApN. Un loc important pentru protecția demnitarilor, care sunt valori ale statului (ținte prioritare) îl are SPP.

În al doilea rând, ”siguranța națională” reprezintă buna funcționare a statului, ca administrator și garant al drepturilor cetățenești. Aceasta implică ordinea publică, în responsabilitatea MAI, Ministerului Justiției și Tribunalelor, precum și a SRI, pentru domeniile din responsabilitatea sa, Justiția, prin Ministerul Justiției, Tribunale și MAI, Protecția Infrastructurii Critice, în responsabilitatea MAI, SRI, BNR, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei, Ministerul de Finanțe și a celorlalte instituții declarate Autorități pe domeniu, Bănci-finanțe, prin BNR, Ministerul de Finanțe, ASF, Sănătatea publică, responsabilitate a Ministerului Sănătății și Direcțiilor de Sănătate Publică. Acestora li se adaugă educația, în responsabilitatea Ministerului Educației, dar și Administrația centrală și locală, adică guvernul (PM, SGG, MAI), Consiliile locale, Primării, „deconcentratele”.

Dar aceste concepte sunt afectate de „relicve ale comunismului”, care încă sunt vii în mentalul unor „experți”, dar și în jargonul instituțional din domeniul securității naționale. Astfel, termenul de „Securitate” este utilizat în același sens ca înainte de 1989, chiar în „legea securității naționale”, în fapt legea care stabilește reguli pentru informațiile care pot aduce atingere securității naționale, este o lege a serviciilor de informații, care s-au constituit prin împărțirea vechii Securități în mai multe servicii.

Cea mai grea relicvă, în opinia mea, de care nu reușim să ne rupem, este „Războiul Întregului Popor”. De fapt, încă din Constituție se creează confuzii prin conceptul de „Forțe Armate”, definit ulterior, în Legea apărării naționale, într-un mod specific perioadei comuniste, cu instituții militarizate. Dar cea mai mare influență asupra unei legi este asupra Legii pregătirii populației pentru apărare, care implică mobilizarea, constituirea rezervei, structura organizatorică a armatei și chiar organizarea unităților militare (state de organizare, infrastructura, reguli și instrucțiuni). Din această lege reiese că apărarea țării este o obligație, nu este o onoare.

Deși suntem membri ai comunității statelor democratice, deși în Strategiile Naționale de Apărare a Țării este menționată securitatea individului și grija statului față de individ, apărarea națională este o datorie, dar nu ca o obligație de onoare, ci una stabilită prin lege. Serviciul militar obligatoriu nu a fost desființat, a fost suspendat, ceea ce generează o stare de spirit negativă față de serviciul militar. Voluntariatul din timp de pace se transformă în obligație pe timp de război. Aparent, datoria fața de țară este ceva ce nu poate fi contestat, iar apărarea țării cu arma în mână ar fi ceva firesc.

Cu toate acestea, lucrurile nu stau chiar așa. Dacă în filozofia Războiului Întregului Popor mobilizarea implica rechemarea la unități a celor care au făcut stagiul militar obligatoriu și a câtorva tineri care încă nu fuseseră încorporați (încorporarea se făcea la 18 ani, așa încât ar fi fost puține excepții), în prezent, cei încorporați nu au nicio pregătire militară, totul se ia de la zero. Așadar, ei trebuie să se echipeze, să intre într-un program de viață total diferit de cel uzual, să parcurgă programele de instrucție, de la nivel individual, pentru apărare nemijlocită, la cele cu subunitatea, de la nivel grupă, la cel de batalion (minim). Un program de instrucție de nivel batalion de infanterie, pentru o singură misiune, ar presupune minim nouă luni de pregătire, într-un ritm intensiv. Pentru a parcurge acest program sunt necesari instructori, bază materială și de instrucție. Iar toate acestea s-ar realiza pe timp de război sau într-o stare premergătoare unui posibil război, adică în stare de asediu, atunci când forțele active ar trebui să fie implicate direct în acțiuni militare.

Așadar, fără să mai insist pe detalii, mobilizarea în modul descris de actuala lege, cu toate modificările propuse în noul proiect, este o activitate inoportună, care implică resurse, timp și o stare de spirit negativă din partea cetățenilor obligați să se prezinte la unitățile militare.

O posibilă soluție ar fi abordarea constructivă a datoriei de apărare a țării, ca datorie de onoare, care ar implica voluntariatul. Cel care dorește să își apere țara cu arma în mână, ar putea beneficia de sprijinul statului, care i-ar pune la dispoziție echipament, instructori și baza materială pentru instrucție din timp de pace. Voluntarii ar putea să beneficieze gratuit de instrucția necesară ducerii acțiunilor de luptă și propria protecție. De asemenea, pentru faptul că sunt devotați statului și sunt gata să îl apere cu arma în mână, ar putea beneficia de scutiri de impozite și taxe, de facilități pe care doar statul le poate acorda condiționat.

Astfel, psihoza generată de exerciții militare, chemarea la serviciul militar obligatoriu ar dispărea, iar cetățenii români și-ar continua activitatea netulburați, acolo unde au cunoștințele și deprinderile necesare, conform pregătirii lor, cu un randament mai bun pentru statul român, decât cel al unor posibile victime cu arma în mână.

Fondurile irosite cu o rezervă ineficientă ar putea fi folosite pentru o rezervă reală, devotată statului, precum și pentru pregătirea corespunzătoare a forțelor active și pentru îmbunătățirea infrastructurii cazărmilor militare.

Infrastructura militară este o altă relicvă a vremurilor comuniste, multe clădiri fiind construite în anii 60-70, cu facilități limitate sau mult sub nevoile unei persoane din secolul XXI. Aceste cazărmi trebuie să fie utilizabile și de forțele din NATO care ar veni să ne sprijine în cazul în care am fi atacați.

Altă relicvă comunistă este salarizarea personalului militar. Deși suntem membri ai NATO din 2004, nu vrem să aplicăm regulile de salarizare ale celorlalte state, adică sistemul relativ simplu, de plată conform gradului deținut, a vechimii în grad și a dificultății de angajare. Astfel s-ar elimina multe probleme din evoluția în carieră, subiectivism și dependență de simpatia șefilor.

Astfel s-ar rezolva și problema pensiilor militare, care trebuie să corespundă ultimului grad deținut. Relicva presupune salarizarea conform funcției deținute, adică favorizarea de situații imorale și cu repercusiuni asupra funcționării întregului sistem.

Ultima relicvă pe care o voi menționa aici este cea a instituțiilor militarizate. Servicii tehnice, de importanță strategică sunt în mod obligatoriu militarizate, serviciile de informații sunt militarizate, deși acesta a fost specificul statelor socialiste, care suprapuneau partidul unic cu biroul de partid și partidul cu ordinea militară. La acestea se adaugă o poliție care este parțial demilitarizată, adică a păstrat aproape aceleași reguli precum cadrele militare, dar a fost schimbată denumirea gradelor. Sindicatul nu a îmbunătățit calitatea activității, dimpotrivă, a alterat-o, fiind utilizat și utilizabil de către liderii politici.

Așadar, pentru a fi siguri că elaborăm „lecții învățate”, să fim atenți la ipotezele de lucru și la contextul specific, pentru a ști sigur că sunt aplicabile. Pentru a fi siguri că planificăm corect resursele pentru apărare, să fim siguri că am identificat amenințările și că am identificat soluțiile eficiente de contracarare a acestora.

Publicat de Ștefan Dănilă

Adaptabil la situații neprevăzute, cu o experiență în conducere la nivel înalt, optimist realist, critic la lucrul prost făcut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: